Nieuwsartikelen

Balans vinden in de effectenmarkten

By 10 mei 2019 juni 3rd, 2019 No Comments

Goedendag,

Een balans vinden in de huidige effectenmarkten… Koersbewegingen zijn van alle dag en gaan helaas niet in een rechte lijn naar boven. Gekscherend zijn we eind 2018 behoorlijk “geknipt en geschoren” door de wereldwijde geopolitieke omstandigheden en inmiddels weten we blijkbaar beter. De geopolitieke onrusten zijn er nog steeds echter de financiële markten herstelde flink en stegen naar nieuwe all time highs. Terecht of niet?

balansGeopolitieke onrust, hoe uit zich dit eigenlijk? Afgelopen weekend was daar weer eens een Twitter bericht van de Twitter Koning, heer Trump, zelf. De handelsbesprekingen tussen Amerika en China zouden tóch niet zo makkelijk lopen als eerder gemeld. Resultaat, de koersen gleden onderuit. Het Twitter bericht kostte de markt 1.200 miljard euroaan beurswaarde wat verdampte.

Het bericht in combinatie met de ontstane koersbeweging plaatsen wij in de categorie “exogene” factoren. Van Dale omschrijft exogeen dan ook als; van buiten komend.

Belangrijker is de visie waarop wij onze effectenportefeuilles inrichten. Een lange termijn beleggingshorizon, waarbij we investeren in “waarde” bedrijven. Deze bedrijven kenmerken zich door “rust in de tent”. Een goed gevulde oorlogskas in combinatie met gestage winstgroei. Niet sexy maar wel doelgericht! Hiermee kunnen ze de economische onrusten weerstaan.

Begin 2019 zagen we een afwachtende houding omtrent de wereldwijde economische groei. Deze groeicyclus is zeker niet meer zo uitbundig als voorgaande jaren. Uiteraard worden deze ook gedrukt door de eerder genoemde geopolitieke onrusten (Handelsoorlogen, Brexit, Zuid- Europa, etc.)

Momenteel zitten we in de staart van de eerste kwartaal bedrijfsresultaten. Tot op heden mogen we nog niet klagen, de cijfers zijn over het algemeen niet slecht. Daarbij, en mogelijk nog wel belangrijker, worden de toekomstige doelstellingen (nog) niet neerwaarts aangepast.

Kortom; Geopolitieke onrusten blijven aanwezig echter de bedrijfsresultaten zijn goed te noemen… hierin balans vinden is het belangrijkste uitgangspunt voor de komende periode!

Waar kijken wij dan wel naar vandaag de dag;

Opnieuw opgenomen in de kernlijst beleggingenis het Finse energiebedrijf Fortum. Wind en zonne-energie, alsook kernenergie staan aan de basis van dit nuts bedrijf. Fortum is uiteraard actief in de Scandinavische landen en Rusland, maar sinds enkele jaren ook in India. De Finse Staat is met 51% de grootste aandeelhouder. Bedrijfsresultaten laten een gestage groei zien waarbij een jaarlijks dividend* van +/- 6% wordt betaald.

Verder kijken wij naar de Zwitserse Frank die de laatste tijd een stukje terrein heeft prijsgegeven. Zeker in tijden van politieke onrusten zou deze valuta als vluchthaven gebruikt kunnen worden. Dit in combinatie met krachtige Zwitserse bedrijven heeft een onze voorkeur. Uiteraard vallen hier de voor u bekende namen als Nestlé, Novartis en Roche te noemen, maar wat te denken van een eenvoudig te volgen marktvolger op de Zwitserse hoofdindex SMI. Deze goed verhandelbare marktvolger, tracker, geeft een dividend* van 2.5% en staat genoteerd in CHF.

Bovenstaande namen hebben wij ook kunnen concentreren in gestructureerde producten als reverse convertibles. Een rente product, echter met de risico’s van onderliggende aandelen.

Bijvoorbeeld recent gestructureerd een 8% reverse convertible met als onderliggende bedrijven Nestle, Novartis, Roche en Swiss Re. Looptijd van deze is 2 jaar, uiteraard dagelijks verhandelbaar.

Of een 7,4% reverse convertible op onderliggende aandelen RD Shell en Fortum. Ook deze kent een looptijd van 2 jaar welke uiteraard ook dagelijks verhandelbaar is.

Laat het ons graag weten mocht u vragen en/of interesse hebben over bovenstaande, en of deze beleggingen passen binnen uw risicoprofiel/doelstellingen.

Groet, alvast een goed wekend en graag tot ziens,

Ton Vos

Erik Deijl

 

Rotterdam, 10 mei 2019