Nieuwsartikelen

Gure Zomer 2019

By 3 september 2019 september 6th, 2019 No Comments

Goedendag,

De vakantieperiode liet zich rustig inkleuren, volkomen ontspanning. Je drinkt wat, je eet wat, het zwembad lonkt, maar ach waar zou je je druk om maken. Technisch analist Royce Tostrams sprak immers de verwachting uit de we een heuse campingrally zouden gaan meemaken als in “the good old days” van 1997 en 98. Inmiddels weten we beter en lijken de wereldwijde effectenbeurzen op een gemiddelde camping aan een van de Italiaanse meren, de campingrally is weggevaagd

HedgeyeBron: Hedgeye.com

Gekscherend zou een artikel van de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond (ANWB) voor deze onrustige economische tijden vergelijkbaar kunnen zijn; Zelfs op de zonnigste bestemmingen kan het weer omslaan. Hou altijd de weersverwachtingen in de gaten, dan weet je wat je te wachten staat. Zijn de vooruitzichten slecht, zorg dan dat een hamer, stormlijnen en extra haringen voor het grijpen liggen.

Waren deze negatieve weersvooruitzichten op de financiële markten al aanwezig? We gaan even een ruim half jaar terug in de tijd. De vroeg cyclische bedrijven lieten verzwakking zien en we zagen vertraging bij de wereldwijde macro-economische groeicijfers. Hiermee was eind vorig jaar onze conclusie dat we aan het einde stonden van deeconomische groei cyclus.

Daarbij was de steun vanuit de centrale banken om de economie verder aan te jagen nagenoeg geheel afgebouwd. Ofwel de economie stond weer op eigen benen. We hebben het over een periode waarin de wereldwijde renteniveaus niet spectaculair waren maar in ieder geval nog aan de positieve kant. Amerika gaf rond de 2,5% op 10-jaars staatspapier en hier in Nederland gaf deze rond de 0.5%.

Zo’n economische groei cyclus is niets nieuws. Gekenmerkt als golfbeweging hebben we er inmiddels  vele gezien afgelopen eeuw. Overigens kunnen we ook op deze golfbewegingen, om het maar even in zomerstemming te houden, mee surfen in de effectenwereld. (mits we onze risico-acceptatie kennen)

Echter er is een wezenlijk verschil met alle voorgaande golven. We zijn bij alle voorgaande bewegingen niet of nauwelijks geholpen door centrale overheden en dat is nou net hét verschil waar de onzekerheid zit. De ECB is genoodzaakt door de lappendeken in Europa van verschillende landen met verschillende economische omstandigheden de rente laag tot zeer laag te houden. En als dan ook de groeimotor Duitsland hapert ziet de ECB zich genoodzaakt wederom het “eerste hulp pakket bij verzwakking” ter hand te nemen. Het rente instrument wordt wederom uit de kast gehaald.

Amerika leek aan de storm voorbij te kunnen gaan. In eerste instantie zou de rente gezien de economische groei zelfs verhoogd moeten worden. Echter Amerika heeft zijn eigen probleem…

De president heeft een andere agenda dan de centrale bank!

De centrale bank (FED) zag in januari nog verhogingen in het verschiet gezien de staat van de economie. Echter de president zou graag de rente zo laag mogelijk zien…

En dan komen we op het probleem van afgelopen maanden.  Hét probleem, we hebben er inmiddels meer dan voldoende over kunnen lezen. De handelsoorlogen, valuta oorlogen, spierballentaal, dreigementen etc. Het vertrouwen in de economie, en dus ook het vertrouwen in de effectenbeurzen  is ver van huis.

Mogelijk heeft de president gekregen wat hij wilde. Door de handelsoorlogen heeft de afkoelende economie wereldwijd een extra zetje gekregen, en is zelfs de centrale bank van Amerika genoodzaakt de rente in de komende periode mogelijk 3 á 4 keer te verlagen om het motortje alsnog te laten draaien. De rentemarkt is volledig weggezakt. Voor het idee een leuke berekening;

Als we de gehele Nederlandse staatsschuld vandaag opnieuw zouden moeten herfinancieren, zou dat 1,3 miljard euro per jaar opleveren. Nu kost het de Staat 5,5 miljard euro per jaar aan rentelasten.

En het bedrijfsleven dan? De groei is misschien niet meer zo sterk als voorgaande jaren echter bij de afgelopen kwartaalcijfers bleven de toekomstverwachtingen veelal gehandhaafd. Dit uiteraard gepaard gaande met de behoudende opmerking dat de marktomstandigheden uitdagend blijven. Een analist wist het bij de resultaten van Unilever als volgt te omschrijven; Het bedrijfgroeit gestaag en handhaaft de outlook, degelijk, maar niet sexy. Kortom een prima aandeel conform onze visie op beleggen, een “waarde” aandeel voor de lange termijn.

Terugkomend dan ook op de tips van de ANWB;  Als we zorgen voor een stevige bodem in onze tent met gedegen ‘waarde” aandelen, kan het tentzeil tijdelijk door een lagedrukgebied flink wapperen, maar ergens komt het moment dat we heerlijk voor de tent zitten met een ijsje van Unilever.

Laat het ons graag weten mocht u vragen en/of opmerkingen hebben over bovenstaande,

Groet en graag tot ziens,

Ton Vos                       Erik Deijl

 

Disclaimer

De informatie opgenomen in dit bericht kan vertrouwelijk zijn en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Het ongeautoriseerd gebruik, dupliceren en/of distribueren van (de inhoud van) dit bericht en eventuele bijlage(n) is dan ook niet toegestaan. Indien u dit bericht ten onrechte heeft ontvangen, wordt u verzocht de inhoud op generlei wijze te gebruiken, de afzender direct te informeren en het bericht te verwijderen. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

CFS Investments is een verbonden agent van HJCO Capital Partners B.V., een beleggingsonderneming onder toezicht van de AFM en DNB.